Zonguldak

0
81

Hirçin mavi karadeniz. Yeşilin her tonuyla buluşur zonguldak’ta. Akla ilk gelen kömür olmasina rağmen; yaylalari. Mağaralari ve filyos antik şehri ile turizm çeşitliliği açisindan zenginlik gösteren zonguldak. Önümüzdeki zamanlarda önemli bir turizm değeri olmaya aday.

Yeşilin her tonuyla bezeli ormanlar götürür ve kavuşturur insanı Karadeniz’e Zonguldak’ta. Kapkara kömüre nispet yapar muhteşem doğası. Acıları vardır tarihinde ama güler insanının yüzü, buyur eder misafirini Zonguldak. İsmindeki z harfine bakmayın, Cumhuriyet’ten sonra kurulan ilk ildir. 1848’de ilk kömür ocaklarının kurulması, 19. yüzyılın sonuna doğru İngiliz, Fransız, Belçika ve Rus şirketlerinin taşkömürü üretimi yapmak üzere yöreye akın etmesine sebep olmuş. Bu akın, haklarını korumak ve üretimi artırmak bahanesiyle Fransızların 1919’da Zonguldak’ı işgaline neden olmuş. Zonguldak ve çevresinde oluşturulan Müda- fa-i Flukuk Cemiyetleri’ne bağlı güçleri mücadeleleri sonucunda 21 Haziran 1920’de Fransızlar çekilmek zorunda kalmışlar.

MEDENİYETLERİN BULUŞMA NOKTASI

Antik dönemde Bithynia ve Paplogonia sınırlarınınkesiştiği noktada bulunan Zonguldak’ta birçok me-deniyetin izleri bulunuyor. Hitit, Asur, Roma, Bizans, Ceneviz medeniyetleri bunlardan sadece bazıları. Günümüzde restorasyonu devam eden Filyos Kalesi’nin burçlarından antik Filyos Limanı’m gör-mek mümkün. Ayrıca antik tiyatro ve su kemerleri de gerekli düzenlemeleri bekliyor.

100. YIL ATATÜRK HİZMET KÖYÜ

194 dönüm üzerine kurulan 100. yıl Atatürk Hizmet Köyü Zonguldak-Ankara karayolu üzerinde bu-lunuyor. Muhteşem bir doğaya sahip olan tesisler 34 odalı bir otel, 5 adet bungalovv ile konaklama hizmeti vermekte. Bölgedeki en büyük turistik tesis-lerin başında gelen 100. Yıl Atatürk Hizmet Kö- yü’nde ayrıca 150 kişilik toplantı salonu, yüzme havuzu, tenis kortu, futbol sahası ve gezi parkı, mi-safirler için tasarlanmış.

DOĞA HARİKALARI

Zonguldak mağara oluşumu açısından Türkiye’nin en zengin yörelerinden bir tanesi. Yerli ve yabancı araştırmacıların ilgi odağı ilde uzunlukları 1000 metreyi aşan 8 mağara bulunuyor. Bunlardan Zon-guldak girişinde bulunan Gökgöl Mağarası ve Ka-radeniz Ereğli’de yer alan Cehennemağzı Mağarası gerçekleştirilen yürüme yolu ve aydınlatma projeleri sayesinde gezilebilmekte.

Zonguldak-Ankara karayolunun 5. kilometresinde bulunan Gökgöl Mağarası’nın içi damlataş birikimi açısından çok zengin. Ama asıl zenginliği mağarayı gezenlerin hayal güçlerinde saklı. Derinliklerine ilerledikçe başka bir dünyaya ve oradan da başka bir boyuta geçiliyor. Doğa harikası oluşumlar ge-zenlerin hayallerinde bazen bir ahtapot, bazen de sürreal bir tablo oluveriyor. Görenleri büyüleyen Gökgöl Mağarası’nın ilk 875 metresi turizm amaçlı kullanılmakta. 3250 metre uzunluğa sahip mağara Türkiye’nin beşinci uzun mağarası.

Read More about Tarihi zindanlardan turistik değerlere

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz